Як зберігати продукти у разі відключення електроенергії
Лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб розповіли, як зберігати продукти у разі відключення електроенергії, щоб вони залишалися придатними для вживання.
Найперше, медики зауважують, що у холодильнику температура має бути +4 °С або нижче. У морозилці – не вище -4 °С.
Хороша ідея – заморозити контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості варто купити сухий або блоковий лід.
«Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника і морозилки закритими. Так продукти там залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці й 24 годин у напівпорожній. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру. Не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Є сумніви – викиньте її. Викидайте їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою. Перевіряйте температуру продуктів з морозилки або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Можна повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче», – зазначають лікарі.
Також медики радять спробувати заздалегідь підготуватися і запастися продуктами, що не потребують особливих умов зберігання. Це можуть бути хліб, печиво, бублики, консерви тощо. Варто віддавати перевагу їжі з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
«Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. Купуючи харчові продукти, обирайте ті, що найменше втрачають якість без холодильника», – кажуть медики.
Також їжу можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Раніше ми писали про те, як варто харчуватися взимку.