Як подати сезонний делікатес, аби не зіпсувати його: секрети приготування спаржі
Спаржа готується швидко, однак є нюанси.
Сезон спаржі настав. Вишуканий овоч, сповнений корисних елементів та вітамінів, уже вирощують і у Тернополі, і у області. Спаржа готується дуже швидко, тому варто не відходити від плити у процесі готування, щоб вона залишилась хрумкою, радить шеф-кухар Євген Клопотенко.
Підготовка до приготування
Для будь-якого способу приготування аспарагусу варто для початку правильно обробити його. Потрібно відрізати нижню частину пагонів – вона найтвердіша і жувати її не дуже приємно, тому сміливо можна різати 1,5-2 сантиметри.
Далі треба очистити спаржу на 3-4 см знизу. Однак, якщо ваш аспарагус молодий, ви можете не чистити стебло, або чистити меншу його частину.
Верх не потрібно чистити, він і без того ніжний і м’який.
Як готувати спаржу
Ви можете піти традиційним шляхом приготування, а можете використати більш лінивий.
Бланшування. Традиційно спаржу бланшують у підсоленій киплячій воді впродовж 1 хвилини. Відразу після цього її варто дістати з окропу, перекласти в миску з холодною водою, щоб зупинити приготування, а потім – на паперовий рушник, щоб вода увібралася. Опісля спаржу можна додавати в салати чи інші страви, полити соусом, або ж додатково обсмажити на вершковому маслі впродовж іще однієї хвилини.
Квітка аспарагуса завжди ніжна, тому її можна не ошпарювати, щоб вона була більш хрумкою. Тож відріжте квіточки, а ніжки розріжте іще надвоє. Пробланшуйте їх, викладіть уже із квіточками на сковорідку та смажте так само впродовж 1-2 хвилин.
Запікання. Ще один спосіб готування без ошпарювання – запікання. Просто вимийте та очистіть аспарагус, викладіть у форму для запікання, збризніть оливковою олією та запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 8-10 хвилин. Час залежить від того, наскільки спаржа молода й велика, а також від бажаної структури: якщо любите хрумку – не запікайте її більше 8 хвилин, якщо м’якшу треба 10-11 хвилин.
Обсмажування. Ще один метод – обсмажування без попереднього бланшування. У такому випадку спаржу потрібно смажити на розтопленому вершковому маслі впродовж 3-4 хвилин.
Якщо ви бажаєте приготувати спаржу без олії та інших інгридієнтів – готуйте на пару протягом 4-6 хвилин.