Як Олена Хатмулліна розвиває бізнес на Шумщині після переїзду з Донеччини
Перепелина ферма і сублімована їжа: підприємницька історія переселенки з Костянтинівки.

Підприємиця Олена Хатмулліна із Костянтинівки після початку повномасштабного вторгнення росії вимушено переїхала з родиною до Шумщини. Тут вона не лише відновила свою діяльність із виробництва сублімованої їжі, а й започаткувала новий напрям – вирощування перепілок. Цей проєкт став логічним продовженням її підприємницького шляху, який розпочався ще на Донеччині, пише Shumsk.Info.
Від гранту до власної ферми
Ідея вирощування перепілок з’явилася в Олени ще у 2022 році, коли вона брала участь у проєкті та здобула перемогу. Завдяки цьому отримала стартовий ресурс: дві клітки та 40 птахів.
«Так усе розпочиналося. Згодом ми розвели 600 перепілочок, які несли яйця», – розповідає Олена.

Фото: Shumsk.Info.
До 2024 року люди в Костянтинівці доглядали за птицею, продавали яйця, тушки, добових курчат. Таким чином працівники мали заробіток, а бізнес – розвиток. Але через постійні вибухи перепілки почали стресувати, що негативно позначалося на продуктивності. Від ферми на Донеччині довелося відмовитися.
Уже на Шумщині Олена знову подала грантову заявку – цього разу з наміром відновити справу в нових умовах. Проєкт підтримали, вона закупила клітки, але постало питання приміщення. Підприємиця знайшла підтримку в Шумській міській раді й нині орендує частину приміщення в Онишківцях.
«Ферма розрахована на 1500 перепілок. Зараз ми зробили одну інкубацію, на підході – друга, і має бути ще дві. Будемо організовувати своє маточне стадо та випускати власну продукцію: добових курчат. Якщо хтось матиме бажання, зможе їх придбати», – каже підприємиця.
Вона додає, що нині у Європі набирають популярності мариновані й копчені перепелині яйця. Цей напрямок також планує освоювати.
Дієтичне харчування та сублімована їжа
Поряд із фермерською справою Олена продовжує виготовляти сублімовану їжу. Ідея доповнення бізнесу дієтичним напрямком виникла давно, але реалізувати її вдалося лише тепер.
«Зараз є багато військових після поранень, людей із харчовими розладами. Вони не завжди мають можливість готувати дієтичну їжу», – пояснює жінка.
На переконання Олени, головною перевагою її продукції є контроль за якістю:
«Я знаю, чим годую перепілок, у мене здорова пташка. Я повністю відповідаю за виробництво – від вирощування до кінцевого продукту».
У догляді за перепілками їй допомагає співробітник Максим – давній працівник з Костянтинівки, який також переїхав до Шумщини.
«Максим уже багато років у мене працює. Хлопець відповідальний, на нього можна покластися. Орендує житло в Онишківцях», – ділиться Олена.
Нові ідеї та плани на майбутнє
Підприємиця продовжує розвивати свою справу. Вона має намір запустити на Шумщині ще один напрямок – вирощування мікрозелені. Крім того, активно ділиться досвідом, консультує щодо підготовки грантових проєктів.
«Я займаюся тим, що мені подобається. Потрібно потрудитися для того, щоби потім порадіти за результат. Але головне, що я можу займатися тим, що мені подобається», – каже вона.
Олена активно популяризує Шумщину, де б не була:
«Куди б не їхала на різні заходи, завжди розповідаю про Шумськ, тим самим його популяризую».
Втім, мріє про повернення до рідної Костянтинівки.
«Як би не складалося у житті, завжди тягне до рідного додому. І я живу надією, що настане час, і я повернуся у свою Костянтинівку», – говорить Олена.
Читайте також: На війні з 18-ти років: історія братів-близнюків Атаманчуків з Тернопільщини.