На тТернопільщині ледь не найбільше зросли ціни на продукти
Найбільше ціни з початку року зросли у Житомирській (+41,7%), Івано-Франківській (+44,9%), Тернопільській (+40,5%), Чернігівській (+43,4%) областях
Повномасштабне вторгнення росiї сильно вдарило по українськiй економiцi, зокрема, викликавши рекордну за кiлька рокiв iнфляцiю. Через фактори, пов’язанi з вiйною, в Українi зросла вартiсть бiльшостi харчiв: найсильнiше це вiдобразилося на овочах, яйцях, крупах, цукрi, олiї та м’ясi. Лише за останнiй мiсяць м’ясо та м’яснi продукти подорожчали бiльш нiж на 24%, а риба та рибопродукти – бiльш нiж на 44%.
Про це пише портал «Слово i дiло». Найбiльше цiни з початку року зросли у Житомирськiй областi (+41,7%), Iвано-Франкiвськiй (+44,9%), Тернопiльськiй (+40,5%), Чернiгiвськiй (+43,4%).
Зазначимо, що найбiльше з початку року середня вартiсть яловичини, свинини, птицi, курячого фiле, риби та сала зросла на Херсонщинi (станом на жовтень).
Найвища середня цiна на яловичину у Києвi та захiдних областях України. У столицi кiлограм яловичини станом на листопад коштував у середньому 222,11 грн, у Закарпатськiй областi – 233,91 грн, в Iвано-Франкiвськiй – 219,42 грн, Львiвськiй – 216,99 грн.
На Херсонщинi кiлограм яловичини у жовтнi в середньому коштував 272,4 грн – на 42,6% бiльше, нiж на початку року. На другому мiсцi за швидкiстю подорожчання Закарпаття – плюс 20,6% у цiнi порiвняно iз сiчнем.
Найдорожча свинина у Херсонськiй областi – 295,76 грн (станом на жовтень), а також у Києвi, Київськiй, Харкiвськiй та Чернiгiвськiй областях – у середньому 171-175 грн.
Найбiльше цiни з початку року зросли у Житомирськiй областi (+41,7%), Iвано-Франкiвськiй (+44,9%), Тернопiльськiй (+40,5%), Чернiгiвськiй (+43,4%).
Курячi тушки на Херсонщинi у жовтнi в середньому коштували 169,09 грн за кiлограм – на 127,3% дорожче, нiж у сiчнi. Станом на листопад найвища середня вартiсть птицi була у Житомирськiй областi – 84,87 грн, Київськiй – 84,82 грн, Кiровоградськiй – 82,85 грн та Чернiвецькiй – 90,08 грн.
Куряче фiле на Херсонщинi коштувало у жовтнi в середньому 277,61 грн (+116,2%). У листопадi найвища цiна була у Кiровоградськiй областi (143,11 грн), Миколаївськiй – 141,92 грн, Одеськiй – 141,22 грн, Чернiвецькiй – 142,65 грн.
На 135,7% з початку року на Херсонщинi подорожчала морожена риба – 270,61 грн за кiлограм станом на жовтень. У листопадi найвищi цiни на рибу були у Волинськiй областi – 170,49 грн (+58,3%), Iвано-Франкiвськiй – 168,48 грн (+61,9%), Одеськiй – 159,01 грн, Тернопiльськiй – 158 93 грн.
Окрiм Волинської та Iвано-Франкiвської областей, найбiльше риба з сiчня подорожчала у Чернiвецькiй та Чернiгiвськiй областях.
Кiлограм сала у Херсонськiй областi у жовтнi коштував близько 265,34 грн – плюс 156,3% з початку року. У листопадi на Київщинi кiлограм сала коштував у середньому 229,47 грн (+105,3%), у Харкiвськiй – 206,4 грн (+113,7%), у Волинськiй – 190,33 грн (+96%), у Києвi – 205,51 грн.