Як зменшити вживання солі: 10 порад

Фахівці Тернопільського лабораторного центру контролю хвороб зауважують, що надмірне споживання солі може нашкодити організму. Надмірне споживання солі збільшує ризик гіпертонії — підвищеного артеріального тиску. Це стан, який впливає на роботу серця та судин і може призвести до таких хвороб, як інсульт та інфаркт.
За даними ВООЗ, кожна людина у світі в середньому споживає 10,8 г солі на добу, із чим пов’язують майже 1,9 млн передчасних смертей щороку. То ж лікарі виокремили 10 порад, як зменшити вживання солі:
- Їжте більше свіжих фруктів, овочів і нежирних молочних продуктів. Низький вміст солі мають шпинат, нежирний йогурт, банани, картопля.
- Перевіряйте вміст консервованих овочів. Якщо хочете хрумких огірків чи консервованих помідорів, то можна промити їх водою, щоб змити зайву сіль.
- Обирайте оброблені харчові продукти, які містять мало солі.
- Обирайте рослинні жири: авокадо, сою чи горіхи. Сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні.
- Частіше готуйте вдома і відмовтеся від фастфуду, так можна контролювати кількість солі в їжі.
- Не використовуйте сіль замість приправи, замініть її лимонним соком, перцем, часником чи пряними травами.
- Читайте склад соусів: кетчупа, заправки для салату, соєвого соуса, адже в них може міститися багато солі. Краще приготувати такі соуси вдома.
- Перш ніж солити страву, завжди пробуйте її на смак. Ви можете помітити, що вам не потрібна додаткова сіль.
- Звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі.
Поступово заохочуйте себе відмовитися від споживання надмірної кількості солі. Спробуйте спочатку міксувати страви без солі з такими, до яких ви звикли. З часом різниця між ними буде стиратися.
Раніше ми писали про поради тернопільських лікарів про те, як подолати тривожність і занепокоєння.