Як впливають на здоров’я сіль, кава, м’ясо і не тільки, розповіли тернопільські медики
Сіль і цукор – «біла смерть», чорний хліб – найкорисніший, в добу потрібно пити як мінімум 1,5 літра води. Чи так це насправді?
Ще якихось 15 років тому нам постійно казали, що молоко корисно для здоров’я. А сьогодні деякі вчені не рекомендують пити його людям після сорока. Поряд з думкою, що кава володіє антираковим ефектом, є позиція, що від цього напою краще відмовитися. І так практично з будь-яким продуктом: червоне м’ясо, хліб, сіль, цукор і т.д. Так їсти чи не їсти? На ці питання спробувала відповісти кандидат медичних наук Марина Копитько.
«Чорний хліб корисніше білого»
Це дійсно так. Білий хліб, (тим більше, якщо мова йде про нарізні батони) – даремний продукт, який не містить ні білка, ні вітамінів. По суті, ви отримуєте від нього тільки калорії. Чорний хліб володіє зовсім іншими якостями. У ньому дуже багато вітамінів, особливо групи В. Найкорисніші – темні сорти, що містять високий житній компонент. У них набагато менше глютену, що добре для роботи кишечника.
Віддавайте перевагу хлібу, в якому містяться цілісні, або подрібнені злаки, а не борошняні компоненти. Відповідно, завжди звертайте увагу на етикетку. На першому місці в ній стоїть той компонент, якого в продукті найбільше. Ідеальний варіант, якщо це буде житнє борошно. Але таке трапляється не часто, оскільки воно досить дороге і має специфічні смакові якості. Найбільш поширений варіант, який цілком підійде: на першому місці – пшеничне борошно, на другому – житнє.
«Краще відмовитися від кави, вона погано впливає на здоров’я»
З даного питання думки різних вчених і споживчих товариств розділилися. Об’єктивна сторона говорить нам, що є приблизно 20% людей, яким кава категорично не підходить. Це закладено на рівні генів. Для даної категорії цей продукт є сильно збудливим, впливає на серце, викликає тахікардію та інше.
При цьому є частина людей, на яких кава взагалі ніяк не діє. Вони можуть пити її вранці, вдень і ввечері. Однак від кофеїну є деякі ефекти, які все ж необхідно враховувати. ВООЗ рекомендувала обмежити споживання цього напою до 1 чашки на день. Причому це має бути або свіжозаварена кава, або зроблена в хорошій кавомашині, а не розчинна або декофенізіована. До речі, багато хто думає, що якщо прибрати кофеїн зі складу кави, то вийде абсолютно нешкідливий для здоров’я продукт. Це не так, така кава проходить дуже серйозну хімічну обробку і нічого корисного не несе.
Якщо ви п’єте каву, то нехай це буде еспресо, хоча можна дозволити собі і капучино. У будь-якому випадку її обов’язково треба запивати склянкою води, оскільки поряд з різними ефектами, які несе цей напій, є сечогінний. Стакан води компенсує втрату рідини.
Можна знайти інформацію про те, що кава володіє антираковим ефектом. Але подібний вплив доведено на дуже високих дозах концентрованого кофеїну. Випиваючи нашу каву, ви його точно не доб’єтеся.
«У раціоні обов’язково має бути червоне м’ясо»
Червоне м’ясо дійсно повинно бути присутнім в раціоні, оскільки воно містить дуже багато заліза, яке до того ж перебуває в максимально засвоюваній формі. Зелені яблука, гречка, гранат не дають такого ефекту, хоча там теж є залізо, просто воно не активне. Щоб отримати добову норму цього елементу людині досить з’їсти шматочок м’яса не більше, ніж його долоня. Для того, щоб отримати таку ж кількість заліза, буде потрібно близько 3 кг зелених яблук, 1 кг гречки. Це не реально. Нестача заліза призводить до анемії, слабкості, зниження працездатності, головного болю, сухості шкіри, ламкості волосся, нігтів та інше.
Для дорослої людини норма споживання – 2 рази на тиждень (порція м’яса розміром з долоню). За фактом багато людей переїдають, що провокує різні неприємності зі здоров’ям. З віком цю норму рекомендується переглянути і зробити акцент в сторону риби і морепродуктів. Але тут постає інша проблема: на жаль, знайти якісну рибу дуже складно.
«Після 40 років краще не пити молоко»
Подібна думка з’явилася через те, що у деяких людей молоко викликає збій в роботі кишечника. Однак населення нашої країни практично повністю адаптовано під цей продукт, оскільки ми пили його з покоління в покоління. Чого не можна сказати, наприклад, про африканців. Якщо така людина вип’є стакан молока, це з високою часткою ймовірності спровокує у нього нетравлення. Звідси і з’явилися різні версії про те, що після певного віку краще відмовитися від цього напою.
Звичайно, бувають випадки індивідуальної непереносимості, коли в організмі не виробляється певний фермент (лактаза), який переробляє молочний цукор – лактозу. Це провокує метеоризм. Поправити ситуацію дуже легко – потрібно поміняти молоко на будь-який кисломолочний продукт. Особисто я вважаю, що якщо людина добре переносить цей продукт, то відмовлятися від нього не варто. Молочний кальцій – найкраща форма кальцію, яку тільки можна придумати.
«Цукор – «біла смерть»
Цукор піддається самій жорсткій критиці з боку дієтологів, і пов’язано це з тим, що цей продукт – рафінований, тобто оброблений людиною. У такій формі він практично не містить корисних компонентів, за винятком глюкози, яка є його основною діючою речовиною. Але вона дуже швидко всмоктується в кров і викликає реакцію підшлункової залози.
Тут постає питання дозування. За міжнародними нормами в добу доросла людина може дозволити собі 10-15 грамів доданого цукру.
При цьому необхідно розділяти цукор на той, який є в продуктах, і той, який ми додаємо, наприклад в чай. Додати ми можемо 2-3 чайні ложки. Якщо ви не дотримуєтеся цієї норми, є небезпека перевантаження підшлункової залози і розвитку цукрового діабету другого типу.
Правильніше враховувати весь цукор, який ви їсте. Ми часто про це не замислюємося, але в багатьох продуктах його міститься дуже багато: йогурти, соуси, глазуровані сухофрукти, соки, мед, варення і т.д. Важливо контролювати споживання продукту. Звичайно, зовсім виключити його з раціону у вас навряд чи вийде, але завжди можна постаратися звести його до мінімуму.
«Краще зовсім відмовитися від солі»
Не можна повністю відмовлятися від солі. Це призводить до онкотичного тиску, в результаті якого обсяг крові в організмі знижується і людина починає відчувати слабкість. Зараз на ринку є сіль, в якій натрій частково замінений на калій. Вона переноситься легше, ніж звичайна – кухонна. Дуже хороший йодований варіант солі.
Рекомендована норма споживання на добу – 1 грам. Це дуже мало, але досить! І знову ж таки необхідно враховувати сіль, яка міститься в готових продуктах: солоні огірки, напівфабрикати, квашена капуста і т.д. Зауважу, що в середньому, людина вживає від 3 до 5 грамів.
«Необхідно пити якомога більше чистої води»
Чиста вода – найпотужніший засіб детоксу. Вона прекрасно допомагає нам тримати в хорошому стані шкіру, кишечник, метаболічні процеси. Але необхідна кількість рідини – завжди індивідуальна цифра. Зазвичай дають рекомендацію випивати 1,5-2 літра на добу. Насправді, комусь вистачить одного літра, а комусь і трьох. Все залежить від маси тіла і ступеня зашлакованості організму.
Зауважу, що почуття спраги не може об’єктивно показати, яку кількість рідини вам необхідно вживати. Є «нерозпиті» люди, тобто коли людина довго не п’є, організм підлаштовується під її потреби. Простіше за все керуватися формулою: масу тіла помножити на 30 мл. Якщо людина важить 70 кілограмів, ми повинні цю цифру помножити на 30. У підсумку отримаємо 2,1 літра. Причому важливо враховувати не тільки чисту воду, а й неміцно заварений чай, різні трав’яні настої і т.д. В цілому – будь-яку рідину, в якій немає цукру і молока.
Заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.