Як правильно вийти з посту: рекомендації лікарів щодо харчування
Лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб закликають жителів області дотримуватися деяких рекомендацій щодо харчування після завершення посту, щоб не завдати шкоди здоров’ю. Адже часто, через споживання великої кількості жирної їжі після тривалого періоду вживання виключно пісних страв, у людей бувають нудота, діарея, печія, здуття, відчуття важкості та навіть головні болі. Про це написали на сторінці обласного центру контролю і профілактики хвороб в мережі Facebook.
Найперше медики рекомендують починати їсти жирну їжу невеликими порціями. Багато різноманітної їжі може бути важкою для шлунково – кишкового тракту. Як наслідок, може виникнути здуття, важкість або нудота, загальна слабкість, часто головні болі.
«Не варто за один прийом їсти все й одразу, це великий стрес для організму. Можна шинку їсти з овочевим салатом та зеленню, а пампушки чи маківник з’їсти через декілька годин, а не одразу. Алкоголь вживайте у невеликій кількості, тоді він навіть може допомогти травленню. Це має бути лише одна порція алкогольного напою: 1 бокал (100-150 мл) вина або 50 мл міцного алкоголю. Якщо пити більше, то можна отруїтися. Пийте більше безалкогольних напоїв. Найкращий вибір- чиста вода без газу. Непоганий вибір -трав’яний чай або легкі узвари. Це допоможе швидше насититись, вивести токсини з організму та покращити роботу шлунково-кишкового тракту. За можливості, уникайте жирного та смаженого хоча б перші декілька днів», – кажуть лікарі.
Раніше ми писали про поради лікарів щодо харчування у холодну пору.