Як діяти з продуктами в холодильнику, якщо відсутнє електропостачання
Тернопiльськi медики-епiдемiологи оприлюднили поради щодо збереження продуктiв у холодильниках i морозильних камерах при вiдключеннi електрики.
Норма температури у холодильнику – не менше +4 градуси, у морозильнiй камерi – не менше 0 градусiв. При вищiй температурi продукти псуються. Як запобiгти псуванню продуктiв при вiдключеннi електрики:
- Заморозьте заздалегiдь контейнери з водою.
- Купiть сухий або блоковий лiд.
- Не залишайте вiдкритими дверi холодильника та морозильної камери. При закритих дверях продукти не зiпсуються у холодильнику 4 години, у морозильнiй камерi – 48 год, якщо вона повнiстю заповнена, 24 години – якщо не повнiстю.
- Якщо електрики нема понад 4 години – поставте у холодильник лiд.
- Контролюйте температуру у холодильнику з додатковим льодом. Якщо вона бiльша за 4 градуси тепла – продукти вживати не можна.
Якi продукти з холодильника варто викинути:
- М’ясо, рибу, нарiзанi фрукти та овочi, яйця, молочнi продукти та їх залишки, якщо вони понад 4 години побули при температурi вищiй за 4 градуси тепла.
- Їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Продукти, якi викликають сумнiви у безпечностi.
- Якi продукти можна їсти чи повторно заморозити:
- Тi, якi мiстять льодовi кристали
- Температура яких 4°С або нижча.