Віруючі вважають, що саме в цей день Юда зрадив Христа за 30 срібняків
У Велику середу, 1 травня, християни йдуть до церкви та славлять там Марію Магдалину. У храмах крайній раз читають молитву з поклонами. До слова, цей день також крайній і для сповіді.
А з домашніх справ – віряни готують яйця для фарбування писанок і приготування крашанок.
До слова, головну великодню страву – паску – випікають саме у Страсний тиждень. Згідно з традиціями, робити це найкраще в середу, четвер або суботу.
Це пояснюється тим, що у понеділок чи вівторок пекти паски зарано, а в Страсну П’ятницю – не можна. Оскільки Великдень відзначають в неділю, залишаються саме вищезгадані три дні.
Цього року пекти великодні хліби найкраще 1, 2 або 4 травня.
Згідно з народними звичаями, в середу ввечері можна поставити опару, а вранці – в Чистий четвер – випікати. Якщо ж ви плануєте пекти багато пасок, можна окрім середи й четверга займатися випіканням ще й в суботу.
Важливо пам’ятати, що випікати великодні паски потрібно з щирою молитвою та чистими думками. Біля тіста не можна також сваритися чи кричати.