В Острівському ліцеї запрацювала опорна кухня для школярів громади

На Тернопільщині запрацювала перша опорна шкільна кухня. Її відкрили в Острівському ліцеї Великоберезовицької громади. Вона забезпечує харчуванням не лише учнів цього закладу, а й шкіл у сусідніх селах. На облаштування кухні витратили 8,5 мільйона гривень, розповідає Суспільне Тернопіль.
Начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради Василь Цаль розповів:
«У загальному на цей проєкт було виділено 6 252 700 гривень з державного бюджету і також було виділено співфінансування відповідно до індексу платоспроможності громади в розмірі 2 мільйони 291 тисяча гривень. На даний момент етап реалізації проєкту майже 100%, залишилося доробити деякі дрібні речі, які не впливають на етапи приготування страв».
За його словами, опорна кухня працює за договором аутсорсингу: постачання продуктів, приготування і розвезення їжі здійснює підприємство.
Працівниця кухні Оксана Бондар пояснила:
«Тут у нас перші страви – супи, борщі. Тут ми готуємо гарніри – картопля, різото, макарони, а також відбивна котлета, м’ясо куряче печене. А тут ми зберігаємо салати. Тут холодильник, він охолоджує. Це наша випічка».
У школах сусідніх сіл страви доставляють у термобоксах.
«За 10 хвилин до виїзду ми накладаємо страви в нержавіючий посуд, він зберігає тепло, і водій розвозить по школах», – додала Оксана Бондар.
Семикласник Сергій Сабох, який харчується безкоштовно, сказав:
«Тут достатньо смачно готують, меню теж подобається».
Восьмикласниця Христина Понита з багатодітної сім’ї також має право на безкоштовні обіди:
«Зазвичай їмо різні каші, різні котлети, різне м’ясне, багато овочів дають і також фруктів».
У ліцеї навчається 305 учнів. Директорка Оксана Кожушко повідомила:
«Безкоштовно харчуються 86 дітей початкових класів, 57 учнів пільгових категорій та 30 вихованців групи продовженого дня. Меню затверджується за віковою категорією… Ціна обіду для учнів 1-4 класів – 55 гривень, для учнів 5-11 класів пільгових категорій – 60 гривень і для вихованців групи продовженого дня – 35 гривень».
Готові страви довозять також до Буцнівського ліцею. Його директор Роман Коляса розповів:
«Ми харчуємося за системою кейтерингу, у нас є марміт, це прилад для підігріву готової продукції, нам привозять готову, ми її підігріваємо, тримаємо певну температуру для того, щоб вона завжди була теплою і тоді роздаємо дітям. На сьогоднішній день у нас загальна кількість учнів – 110. Безкоштовно харчуються початкова школа та пільгові категорії».
Він додав:
«Ми просто зробили косметичний ремонт і закупили техніку, а якщо б ми готували самі, це було б дорого. І як показує практика, довіз їжі – це зручно».
Читайте також: У Вишнівецькій громаді відкрили новий дитсадок.