Тернопільські лікарі радять, як вберегти свою печінку
Печінка — велика трудівниця, яка день і ніч невтомно фільтрує кров, очищаючи її від усього отруйного, що ми навмисне або вимушено приймаємо у середину. Тому без підтримки їй не обійтися. Якої саме розповіли в обласному лабораторному центрі МОЗ України.
У стані ворогів
З роками печінці все важче справлятися зі своїми обов’язками. Але не тільки вік впливає на її стан. Негативну роль відіграють і супутні захворювання — насамперед цукровий діабет і метаболічний синдром (так звані хвороби цивілізації). Менопауза у жінок, хоч і є природним станом, теж погіршує роботу печінки. Є й інші небезпечні моменти. В першу чергу зловживання алкоголем; потім смачна і надмірна їжа (особливо жирна і солодка), а також недоброякісна їжа, споживання якої загрожує інтоксикацією. І нарешті, мабуть, найголовніші вороги для печінки — це токсичні ліки. Тому в групі підвищеного ризику — пацієнти, вимушені проводити тривале лікування такими препаратами або ті, що приймають одночасно кілька лікарських засобів. Найбільш токсичними для печінки вважаються антибіотики, противірусні та протигрибкові препарати, глюкокортикостероїди, статини, нестероїдні протизапальні препарати.
Не титанічна праця
Оскільки в печінці немає нервових закінчень, вона часто не турбує, навіть коли хвороба в розпалі. А вже на ранніх стадіях і поготів. Слабкість, апатія, сонливість, легка нудота — ось і всі симптоми, але спробуй розберися, чим вони викликані. Тому щодо печінки важливі запобіжні заходи. Всім відомий міф про титана Прометея, який подарував людям вогонь. За цей подвиг Зевс-громовержець прирік його на вічні муки: кожен день до прикованого до скелі герою прилітав орел і викльовував печінку. А назавтра та відростала знову, і все повторювалося. У кожній казці є частка правди — адже печінка дійсно унікальна тим, що здатна до відродження (навіть при збереженні всього лише 25% здорової тканини вона може відновити свої функції). Кожен з нас рано чи пізно цілком може відчути себе Прометеєм. Але, на щастя, для того щоб відновити нормальний стан печінки, прикладати титанічних зусиль не потрібно. Досить просто регулярно контролювати стан печінки по УЗД, приймати при необхідності препарати-гепатопротектори. І звичайно, дотримуватися здорового способу життя.
До речі. Існує думка, що печінці не подобається жирна їжа. Це не зовсім так: щоб забезпечити відтік жовчі з цього органу, в раціоні повинні бути присутніми тваринні жири. Найбільш корисні з них містять пряжене вершкове масло, розсільні сири, вершки, кисле молоко.
Ласуни, стережіться!
На жаль, борошняні вироби і солодке для печінки — вороги куди більш небезпечні, ніж навіть тваринні жири. І практично такі ж шкідливі, як алкоголь. Хоча механізми розвитку алкогольного і жирового ураження печінки різні, а наслідки одні й ті ж. Обидві хвороби з часом призводять до цирозу і навіть раку печінки, а також до розвитку цукрового діабету, інфаркту та інсульту. Оскільки джерела легкозасвоюваного цукру несуть головну відповідальність за розвиток неалкогольної жирової хвороби і запалення печінки, дієта для гарної роботи цього органу дуже важлива. Крім алкоголю, фастфуду, жирного і смаженого дуже важливо постаратися відмовитися від частого вживання кондитерських виробів, морозива, випічки, солодких напоїв і навіть макаронних виробів. До речі, цукор в надлишку доданий мало не в усі продукти фабричного виробництва, особливо в соуси, а також в йогурти і готові каші, які виробники позиціонують як продукти здорового харчування.
Корисні рецепти для печінки:
Настій безсмертника. На 2-3 ч. ложки сухої сировини взяти склянку окропу. Настояти, процідити і пити по 50 мл 3 рази на день за півгодини до їди. Однак гіпертонікам безсмертник не показаний — він може підвищувати тиск.
Відвар рилець кукурудзи. 1 ст. ложку сухих рилець заливають склянкою окропу. Приймають по 1 ст. ложці 4-5 разів на день.
Відвар кропиви. Залити 4 ст. ложки сировини 0,5 л води, кип’ятити 5 хвилин, процідити. У відварі розвести 1 ст. ложку меду і пити в гарячому вигляді по 100 г 4 рази на день.