Рецепт таратор: традиційний болгарський холодний суп
Ще один рецепт для спекотного лiта. Цього разу з Болгарiї.
Iнгредiєнти (на 2 порцiї):
- натуральний йогурт, квасне молоко або кефiр 500 мл
- олiя (краще оливкова) 3 ст. л.
- невеликi огiрки 4 шт.
- часник 4 зубчики
- очищенi волоськi горiхи 0,5 скл.
- зелень кропу
- сiль за смаком
Перелити йогурт в миску та збити (краще мiксером). Огiрки помити, обсушити за допомогою паперових серветок та обрiзати кiнчики. Нарiзати огiрки тонкою соломкою та посипати сiллю, щоб вони пустили сiк. Якщо у огiркiв жорстка шкiрка, їх потрiбно почистити.
Часник розтерти в ступцi з волоськими горiхами (1/4 скл.) до однорiдної маси. Додати часниково-горiхову пасту в миску з йогуртом, влити олiю та ще раз збити.
Чверть склянки горiхiв, що залишилася та зелень кропу дуже дрiбно порубати. Додати в суп горiхи, крiп й огiрки разом з соком. Посолити, перемiшати. Якщо суп вийшов дуже густим додати до нього крижаної кип’яченої води.
Можна разом з таратором подати до столу миску з дрiбно колотим льодом, як це часто роблять на його батькiвщинi, у Болгарiї. Лiд кожен може покласти собi у тарiлку за смаком.
Деякi кухарi радять додати до супу порiзану зелену цибулю, мед тощо. Поле для експериментiв широке. Головне – якiсна та свiжа кисломолочна основа.