Навіщо потрібен вітамін К і де його можна отримати?
Вітамін К є в організмі людини, являється жиророзчинним вітаміном, потрапляє в організм людини разом з продуктами рослинного і тваринного походження.
Продукти які містять вітамін К: бульба, злаки, броколі, помідори, огірки, ківі, зелений чай, авокадо, банани, шпинат, зелений горох, кабачки, гарбуз, оливкова і соєва олія, зелені листкові овочі, спаржа, овес, капуста цвітна та білокачанна. Переважновсе що зелене. Із продуктів тваринного походження входять: печінка свинна і печінка яловичини, молочна продукція, курячі яйця, рибʼячий жир.
Яка ж користь від вітаміну К?
Згортання крові
Вітамін К допомагає в регуляції згортування крові шляхом транспортування кальція по організму, це і є його основна функція. Вітамін К допоможе в лікуванні захворювань крові, наприклад при мієлодиспластичному синдромі (МДС).
Профілактика остеопорозу
Вітамін К доапомагає організму засвоювати кальцій із продуктів харчування, що сприяє формуванню і підтримуванню здоровʼя кісткової такнини.
Внутрішні кровотечі
Вітамін К запобігає виникненню кровотеч печінки. Якщо вітаміну К недостатня кількість в організмі, це може призвести до поганого засвоєння поживних речовин, як наслідок призводиит до розвитку таких захворювань, як жовтуха, хвороба Крона і коліт.
Вагітність
Токсикоз який супроводжується нудотою і блюванням у вагітних може бути наслідком нестачі вітаміну К. Тому вживання цього вітаміну може уберегти Вас від цих симптомів у майбутньому.
Обтурація жовчних шляхів
Регулярне прийняття вітаміну К може вберегти Вас від розвитку ускладнень які проявляються після довготривалого прийняття пероральних антибіотиків, що призводить до розвитку обтурації жовчних шляхів, хвороби Крона, виразкового коліту і нестача цього вітаміну тільки ускладнить ситуацію.
Імунна система
Достатня кількість вітаміну К сприяє хорошій роботі імунної системи, а наша імунна система захищає нас від збудників різних захворювань, є природним барʼєром між нами і мікроорганізмами, чим вона сильніша тим спокійніше нам.
Профілактика цукрового діабету
Підшлункова залоза є другим органом з самим високим вмістом вітаміну К в організмі, тому зрозуміло, що вітамін К грає важливу роль у регуляції рівня глюкози в крові.