Другий Святий вечір: традиції надвечір’я Водохреща
Що мають знати господарі й господині про святкування Другого Святвечора.
Вечір перед Господнім Хрещенням називають Голодною кутею. Вечерю розпочинають та закінчують трьома столовими ложками куті, але лише тоді, коли з’явиться на небі перша зірка, пише «Газета Місто».
До куті господиня має приготувати багато узвару, вареників та різних пісних наїдків.
Воду на Хрещення Господнє освячують в храмі, попередньо прикрасивши посуд різними квітами. А потім кроплять нею домівку з родиною, домашню худобу та промовляють: «Боже, Дай нам діждати і той рік!».
Перш, ніж сісти до столу, попередньо перехрестившись, кожен в домі випиває свячену водицю.
Найменша дитина в сім’ї бере 3 пиріжки та йде за татом. Перший надкушує у коридорі, наступний у коморі, а вийшовши у двір — третій.
Найсильнішою є освячена вода на передодні Хрещення її та воду, освячену на Водохреща, тримають цілий рік і застосовують за різних життєвих обставин (освячення, кроплення, коли хтось захворів чи для купання немовлят). Вважається, що ця вода цілюща.
Народні прикмети в цей вечір
- Пішов сніг, чекайте гарного врожаю зерна.
- Почалася хуртовина — до врожайного року.
- Гілки дерев без снігу віщують поганий врожай ягід.
- Місяць у повні, очікуйте навесні сильний розлив річок.