Якого овоча тернополянам слід наїстися до настання зими?
Зміцнити імунітет перед приходом зими тернополяни можуть, вживаючи в їжу кабачки. Як повідомляє terses.gov.ua за матеріалами інтернет-видання «Just do it. Про фітнес, красу і здоров’я», ці овочі – багаті вітаміни і на додачу низькокалорійні.
У 100 г кабачка міститься:
білок – 2,71 г;
жир – 0,40 г;
вуглеводи – 3,11 г;
клітковина – 1,1 г;
вітамін С – 34.1 мг;
тіамін – 0,042 мг;
рибофлавін – 0,036 мг;
ніацин – 0,705 мг;
вітамін B6 – 0,142 мг;
фолієва кислота – 20 мкг;
вітамін А – 490 МО;
кальцій – 21 мг;
залізо – 0,79 мг;
магній – 33 мг;
фосфор – 93 мг;
калій – 459 мг;
натрій – 3 мг;
цинк – 0,83 мг.
А ще кабачки мають високий вміст вітамінів – A, C, вітамінів групи B, мінералів – кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій і цинк і антиоксидантів – лютеїн, каротин і зеаксантин.
У цих же 100 г сирих кабачків міститься всього лише 20 ккал, а ось в смаженому варіанті енергетична цінність продукту збільшується до 88 ккал. Варто зазначити, що цей овоч абсолютно не містять холестерину.
Корисні властивості кабачків охоплюють різні сфери:
Схуднення:
Низька калорійність кабачка – при одночасному багатстві цінних поживних речовин – робить його ідеальним компонентом меню для людей, які хочуть скинути зайві кілограми. Окрім того, нікотинова кислота, яка присутня в кабачках, допомагає засвоювати вуглеводи.
Стрес:
У кабачках багато вітамінів групи B, що допомагає знизити рівень стресу і розслабити організм. Вітаміни також корисні для пам’яті і концентрації уваги.
Зміцнення кісток:
Кабачки містять достатню кількість фосфору, магнію і кальцію. Ці мінерали позитивно діють на зміцнення кісток і в деякій мірі запобігають їх ламкості внаслідок старіння.
Робота серцево-судинної системи:
Живильні речовини, що містяться в кабачках, регулюють рівень цукру в крові, підвищують її згортання і покращують роботу серцево-судинної системи.
Робота травної системи :
Великий вміст води і клітковини в кабачках робить їх ідеальним продуктом, яким можна урізноманітнити раціон для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Підтримка здоров’я очей:
У кабачках присутній лютеїн і зеаксантин. Ці речовини в значній мірі впливають на гостроту зору і здоров’я очей, запобігаючи такому серйозному захворюванню, як катаракта.
Зміцнення імунітету:
Кабачок містить вітаміни А і С, які відмінно підходить для зміцнення імунної системи.
Контроль цукру:
У кабачках низький глікемічний індекс і мало вуглеводів. Вони відмінно ущільнюють їжу, дарують відчуття ситості і не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові.
Користь кабачків для вагітних жінок:
Кабачок містить велику кількість йоду і фолієвої кислоти, які необхідні для правильного розвитку плоду і дитини в ранньому періоді життя. Тому вживання цього овоча рекомендується вагітним жінкам і матерям, що годують груддю.
Користь кабачків для чоловіків:
Вчені провели дослідження в напрямку корисних властивостей кабачків і виявили, що вони ефективно допомагають лікувати деякі захворювання у чоловіків, наприклад, доброякісну гіпертрофію простати. Кабачки – на думку лікарів – допомагають боротися з цією дисфункцією.