Які страви мають обов’язково бути на Різдвяному столі
Свята Вечеря в цьому році припадає на вівторок, 24 грудня.
Святвечір та Різдво святкують як одне з найархаїчніших і найдавніших свят, традиція святкування якого тягнеться ще від наших предків. Вечеря не починається, поки на небі не зʼявиться перша зірка, яка символізує народження Ісуса Христа.
На столі у Святвечір має бути 12 пісних страв. За однією з версій, число 12 означає кількість апостолів Кожна з страв має своє символічне значення..
Кутя – основна обрядова страва.
Кутю готують з вареного зерна (пшениці, ячменю чи рису), маку, меду, горіхів і родзинок. Кутя здавна є стравою обрядовою (єднання з Богом, жертва Христу), поминальною (вшанування предків). Після Святвечора її залишають на ніч на столі, щоб душі померлих предків мали змогу приєднатися до святкового частування.
Узвар – напій із сушених фруктів. У християнстві узвар символізує очищення душі і тіла. Мед, який часом додають до узвару – ознака солодкого життя і здоров’я.
Калач – круглий хліб, що символізує Трійцю і вічність. Асоціюючи із добробутом і благами, калач підсолоджують і посипають маком. Обрядовий хліб символізує новонародженого Ісуса Христа, вічне життя та воскресіння з мертвих.
Пампушки – солодкі «пончики», зазвичай з начинкою. Пампухи символізують святих, які заслужили життя на небі. Ця страва є однією з найдавніших в Україні, хоча перші згадки про неї зафіксовані у козацьких літописах.
Борщ – пісна страва з буряка, квасолі, капусти та вареників із грибною начинкою. Борщ є символом миру та злагоди у родині.
Вареники – з пісною начинкою (капустою, картоплею, грибами), часто подають з смаженою цибулею.
Голубці – з капустяного листя з рисом, цибулею та морквою. Культурологи стверджують, що голубці вперше з’явилися у 18 столітті й відтоді не зникали з українського святкового столу. Їхня назва походить від слова «голуб», що символізує спокій і мир.
Тушкована капуста – смачна і ситна страва. Капуста символізує простоту, міцність родини та єдність навколо Бога. На Святий Вечір цю страву можуть готувати на основі квашеної капусти, додаючи гриби або товчений горох. Також різдвяну капусту можна урізноманітнити сушеними сливками, медом і дрібкою меленого перцю.
Оселедець – маринована риба. Риба в християнстві має символічне значення і є основою багатої святкової кухні України.
Консервовані помідори та гриби – заготовки, що додають різноманіття та смак святковому столу.
Риба – смажена, запечена або заливна, є важливою стравою, символізує Ісуса Христа.
Грибна підливка або печена картопля – запечена в шкірці, часто полита олійкою з травами та спеціями.
Першою їдять кутю, а потім голубці, вареники, смажену рибу, капусту й інше, і запивають узваром. За звичаєм, діти носять вечерю, наприклад, хрещеним батькам, а також бабусі й дідусеві.
Також ми писали про різдвяного павука, який традиційно стає окрасою Різдвяних свят у домі українців.