Які напої можуть впливати на стан нирок, розповіли вчені
Дослідники виявили зв'язок між деякими напоями і ризиком розвитку хронічної хвороби нирок.
Занадто часте споживання солодких напоїв збільшує ризик розвитку хронічної хвороби нирок. До цього висновку прийшли американські вчені. Про це йдеться в прес-релізі на MedicalXpress.
Дослідження почалося в 2000-2004 роках, і в ньому взяли участь 3003 людини. Учасники заповнювали опитувальник харчової поведінки.
У ньому вони вказували, яку їжу вони вживають і як часто. Протягом дев’яти років за станом здоров’я добровольців стежили фахівці. У 185 учасників, – 6% – за цей період розвилась хронічна хвороба нирок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти і послуги подорожчали найбільше у 2018
Дослідження показали, що у тих, хто частіше вживав содову і підсолоджені фруктові напої, ризик захворювання значно підвищувався. У третини учасників, які пили ці напої, ймовірність хронічної хвороби нирок збільшувалася на 61%.
За даними вчених, вживання води впливає на захворюваність нирок. Цей результат дослідники пояснюють тим, що випробовувані мали на увазі ароматизовану і підсолоджену воду.