Як уникнути харчових отруєнь під час свят, радять тернопільські фахівці
У період свят, при частих застіллях не варто забувати про своє здоров'я!
Основні причини спалахів кишкових інфекцій – нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування, зберігання продуктів в антисанітарних умовах. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Про це повідомляють в ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області.
Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
Для профілактики кишкових інфекцій і харчових отруєнь необхідно:
- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
- вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
- не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або ті, термін придатності у яких минув;
- купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції треба терміново звернутись до найближчої лікарні.
Неконтрольоване застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів знищить у кишківнику не тільки збудники хвороби, але й корисну мікрофлора.
При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здоровий носій інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.
Пам’ятайте, що переїдання та надмірне вживання алкоголю також негативно впливає на організм людини, провокує загострення хронічних хвороб та виникнення нових.
Самолікування небезпечне для здоров’я!