Як фермери пояснюють зростання цін на картоплю
В Україні знову зростають ціни на один із найпопулярніших овочів.
Українські фермери підвищили ціни на картоплю до 20-30 грн/кг. Такий стрімкий зріст пояснюють скороченням пропозиції та проблеми зі зберіганням. Повідомляється, що поточні ціни на 16% вищі, ніж торік, і це не найгірше, адже експерти прогнозують й подальше зростання.
Детальніше про це розповіли аналітики проекту EastFruit.
– Після нетривалого періоду стабільності відпускні ціни на картоплю в Україні знову почали зростати, – повідомили аналітики.
На таке підвищення цін вплинуло «загальне скорочення пропозиції картоплі у місцевих господарствах».
Крім того, чимало українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продаж картоплі ще в першій половині поточного сезону. У решти спостерігаються проблеми зі зберіганням – гниття і псування якості.
Ціни з початку поточного тижня підвищилися до 20-30 грн/кг, що в середньому на 12% вище, ніж наприкінці минулого робочого тижня, додають у матеріалі.
Також фермери вказали на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі у місцевих господарствах, що вплинуло на ситуацію. Проблеми якості картоплі пов’язують з несприятливими погодними умовами в період збирання.
– Ціни на картоплю в Україні на сьогодні в середньому на 16% вищі, ніж наприкінці січня минулого року. Більше того, багато гравців ринку впевнені, що вже найближчим часом темпи подорожчання цієї продукції помітно прискоряться, «підігрівані» інформацією про можливу нестачу якісної картоплі на українському ринку, – відзначили аналітики.