Ветеран з Тернополя відкрив виробництво сублімованої їжі

У Тернополі ветеран війни Віталій Шепель після демобілізації відкрив власну справу. Він займається сублімацією продуктів – сушить овочі, фрукти та трави, а також виготовляє батончики. Обладнання для виробництва підприємець придбав за грантові кошти, пише Суспільне Тернопіль.
До того, як розпочати бізнес, Віталій Шепель служив у лавах Збройних сил України, був спецпризначинцем.
“Я пообіцяв побратимам, що підготую їм бізнес. Ми подивилися, що ніша переробки досить вільна, ми почали вивчати цей напрямок і найбільше нам сподобалось технологія зберігання продукту, як сублімація”, – розповів він.
Ветеран пояснив, у чому суть процесу:
“Сублімація – це технологія зберігання продукту. Коли при вакуумі при низьких температурах продукт сушиться, з нього виходить лише волога, але при цьому не розриваються міжклітинні зв’язки. Тобто продукт зберігає користь, вітаміни, аромат, колір, смак повністю все зберігається”.
Трави підприємець не лише сушить, а й капсулює. Їх передають українським військовим на фронт.
“У нас налагоджений повний цикл виробництва: від обробки продукту і підготовки його, до сублімації і пакування. У нас є овочерізка, яку ми придбали за грант, шокова заморозка, морозилка, де ми доганяємо продукт до мінус 40 градусів за короткий термін, є сублімаційна сушка”, – каже Віталій Шепель.
За його словами, гарбуз після сублімації повністю зберігає властивості, концентрує смак, а термін його зберігання становить кілька років.
Окрім овочів і фруктів, ветеран виготовляє сублімовані батончики.
“Спочатку ми сушили лише ягоди і фрукти, але ми хотіли зробити повноцінний продукт і разом з нутріціологом розробили новий унікальний продукт. Наразі розробили шість смаків, але в нас в розробці є ще чотири смаки. Ми вже їх завершуємо тестувати. Собівартість кожного батончика близько 25 гривень. Значна частина собівартості – ціна упаковки й електроенергії”.
Разом із розвитком справи підприємець зіштовхується з труднощами.
“Найскладніше те, що йде війна і є її наслідки. Це відключення світла, а я у своїй діяльності дуже залежний від світла. Тобто, якщо у мене переривається процес, то потрібно все викидати. Друга проблема – зараз дуже низька купівельна спроможність населення”.
Продукти Віталія Шепеля продаються у магазинах Тернополя та Києва. У бізнесі йому допомагає один найманий працівник. Підприємець планує розширювати виробництво та орендувати ще одне приміщення.