У тернопільських школах і садочках виявили фальсифіковані масло та сметану
Про недоброякісну продукцію повідомили спеціалісти Держпродспоживслужби.
Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області при проведенні планових/позапланових заходів державного нагляду (контролю) у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області проводиться відбір харчових продуктів (масло, сир, сметана) для вивчення ситуації щодо фальсифікації молочних продуктів. Станом на 27.11.2019 року Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України у частині досліджених проб виявлено невідповідності.
Так, за жирнокислотним складом не відповідає жирнокислотному складу молочного жиру продукція наступних виробників:
– масло солодковершкове селянське 73% “Багатий хутір”, ТОВ “Брусилівський маслозавод” (смт. Брусилів, Житомирська область) — експертні висновки №003415 д.к./19 та №003416 д.к./19 від 15.11.2019 р.;
– масло вершкове селянське 73,5% “Добро”, ПП “Теребовлянський молокозавод” (м. Теребовля, Тернопільська область) – експертні висновки №003431 д.к./19 від 19.11.2019 р., №003432 д.к./19 та №003458 д.к./19 від 21.11.2019 р.;
– сметана 21% жиру “Добро”, ПП “Теребовлянський молокозавод” (м. Теребовля, Тернопільська область) — експертні висновки №003433 д.к./19 та №003458 д.к./19 від 21.11.2019 р.;
– масло солодковершкове селянське 72,5%, ТОВ “Бімол” (м. Березне, Рівненська область) — експертний висновок №003436 д.к./19 від 22.11.2019 р.;
– масло вершкове, ТОВ “Івано-Франківський міськмолокозавод” – експертний висновок №003453 д.к./19 від 25.11.2019 р.;
– сметана 21%, ТОВ “Івано-Франківський міськмолокозавод” – експертний висновок №003459 д.к./19 від 26.11.2019 р.
Державними ветеринарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області вживаються заходи щодо недопущення подальшої реалізації фальсифікованої продукції та притягнення до відповідальності причетних осіб.
Довідково: для виробництва вершкового масла не дозволено застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коров’ячого молока та продуктів його перероблення, тому продукція, яка складається з молочно-рослинного жиру є спредом або жировою сумішшю.