Тернопільських рибалок попередили про заборону ловити рибу під час нересту
В період з 1 квітня до 10 червня у водоймах Тернопільської області встановлюють заборону на вилов водних біоресурсів під час нересту. З відповідним наказом Тернопільського рибоохоронного патруля можна ознайомитись ТУТ.
На нерест впливають чимало чинників, серед яких найголовніший – температура води. Якщо температура несприятлива – вода дуже тепла або, навпаки, занадто холодна, то нерест може взагалі не розпочатися або пройти частково. Від різкої зміни температури води може загинути відкладена ікра та мальки, які вже з’явилися.
У більшості наших прісноводних видів риб нерест проходить з весни до початку літа. Кожен вид риби для розмноження йде на спеціальні місця – нерестовища. Нерест проходить переважно в заплавах річок, на трав’янистих мілководдях.
Плодючість у риб різна і виражається в тому, яку кількість ікринок відкладає середньостатистична самка. Наприклад, самка коропа відкладає до 1,5 млн ікринок, а сома – всього близько 500 штук.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше 10% випускників на Тернопільщині отримали торік направлення на роботу
«Для рибалок-любителів ми визначили спеціальні місця, де дозволено ловити рибу з берега. Переглянути їх можна в Додатку до наказу. При цьому наголошуємо, що дозволено використовувати лише спінінг та одну поплавкову або донну вудку з одним гачком», – зазначили у Тернопільському рибоохоронному патрулі.
Відомство закликає громадян бути відповідальними та суворо дотримуватись встановлених під час нерестового періоду правил рибальства. Якщо Ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номерами цілодобової телефонної «гарячої» лінії: (0352) 27-70-34, 097-427-85-95.
Довідка
У кожного виду риби свій діапазон температури, при якій проходить нерест. Першими розпочинають нерест хижі риби. Наприклад, щука нереститься при температурі води 4-13оС, окунь – 9-12оС. Для карася необхідно 14-19оС, лящам – 11-23оС. Останнім йде на нерест сом, коли вода вже прогріється до 16-28оС.