Страсний вівторок: що варто знати про цей день
У Великий вівторок згадують викриття Господом книжників і фарисеїв, його розмови і притчі, сказані в цей день в Єрусалимському храмі: про податок кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, притчі про десять дів і таланти, повідомляє «112 Україна».
В цей день, за українським звичаєм, готують одяг – перуть і прасують, щоб нічого не відволікало від приготування до світлого свята Великодня. Особлива увага приділяється одягу для Святого Воскресіння – в цей день плаття, в якому зустрічається Великдень, має бути повністю закінчене.
У вівторок останнього тижня Великого посту в селах збирали із засіків лляні та конопляні насіння, товкли їх в ступці і потім з водою готували з них сочене молоко. Все це робилося вранці, до світанку. Таким молоком на світанку поїли всіх домашніх тварин, як застереження від можливих недуг.
У Великий вівторок кажуть, що дощовий день – до грибного року. Також прийнято пити воду з срібної чаші. Якщо її немає, то в ємність з водою можна покласти срібну прикрасу. Це принесе успіх і матеріальне благополуччя.
У вівторок і четвер Страсного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії.
Вівторок у Страсний тиждень — це день повчань, коли у церкві згадують, що Спаситель має повернутися до нас знову, щоб вершити суд над кожним.