Смачні та прості страви з картоплі: топ-6 рецептів на будь-який стіл
Запечена із хрусткою скоринкою або ніжне пюре з приємними нотками вершкового масла, яке тане в роті. М-м-м… і кожушок картоплі дуже личить. Дарма її записують до сільської їжі. Навіть у мішленівських ресторанах знайдеться більше як десяток різноманітних страв із картоплею. А ще цей овоч дуже корисний, його легко готувати та можна поєднувати з багатьма продуктами. Рецепти страв із картоплі в нашій добірці підійдуть і на свято, і для повсякденного столу.
Іспанська картопляна тортилья — варіант смачного сніданку
Тортилья в Іспанії готується з яєць і картоплі у вигляді пишного омлету. У деяких регіонах до неї зазвичай додають часник і цибулю. Ми також запозичимо цю іспанську традицію, щоб підкреслити смак картоплі.
Інгредієнти (з розрахунку на чотири порції):
- 5–6 яєць;
- 6–7 середніх картоплин;
- головка ріпчастої цибулі;
- 1–2 зубчики часнику;
- оливкова олія (можна замінити соняшниковою);
- сіль, перець на смак.
Приготування:
- Картоплю відварюємо в підсоленій воді з лавровим листком.
- У сковороді на добре розігрітій олії трохи підрум’янюємо дрібно порізані часник і цибулю.
- Готову картоплю зціджуємо та товчемо на пюре.
- Яйця солимо та перчимо, збиваємо вінчиком.
- Змішуємо картоплю з часниково-цибулевою засмажкою та збитими яйцями, добре перемішуємо. Суміш перекладаємо в сковороду та підсмажуємо на олії з обох боків.
- Подавати можна із зеленню, помідорами та м’ясними продуктами.
Картопляні кульки з сиром
Зі звичайного картопляного пюре готують цікаві та водночас прості закуски. Наприклад, у Польщі дуже популярні зрази, а у Франції кульки з твердим сиром. На фото виглядає апетитно. Спробуємо!
Інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- 250 г сиру;
- 3 яйця;
- 2 столові ложки борошна;
- дрібка солі та сушеної паприки;
- сухарі для панірування;
- часник;
- рослинна олія.
Приготування:
- Готуємо сухе картопляне пюре без масла та молока.
- Твердий сир нарізаємо кубиками по 1 см.
- Кладемо в пюре яйце та борошно, додаємо для смаку подрібнений часник і паприку. Ретельно перемішуємо та формуємо невеликі кульки. У центр кожної кульки кладемо кубик сиру. Щоб зручніше ліпити картопляне «тісто», руки змочуємо водою.
- В окремому посуді збиваємо яйця для кляру.
- Картопляні кульки занурюємо в кляр, потім у сухарі та смажимо в олії до золотавої скоринки. Можна готувати у фритюрі.
- Готові кульки викладаємо на рушник, подаємо, поки гарячі. Ніжний сир усередині та хрустка скоринка зовні створюють неповторний смак.
Човники картопляні з начинкою з грибів
Страви з картоплі з грибами — це наша класика. Картопля поєднується з грибами в будь-якому вигляді. Як варіант смачної та ситної вечері пропонуємо приготувати картопляні човники. На бажання гриби можна замінити начинкою з м’яса.
Інгредієнти:
• 6 великих картоплин;
• 200 г печериць (глив);
• 100 г твердого сиру;
• велика цибулина;
• 150 г вершкового масла;
• сіль і чорний перець на смак.
Приготування:
1. Картоплю треба добре помити щіточкою та відварити в кожушках.
2. Поки варяться картоплини, візьмемося за гриби: нарізаємо їх невеликими пластинками та разом із цибулею обсмажуємо на вершковому маслі. Солимо та перчимо на смак.
3. Готову картоплю розрізаємо на дві частини, виймаємо серединку. В отримані човники кладемо грибну начинку, посипаємо тертим сиром і ставимо в розігріту духовку на 10 хвилин.
4. Човники викладаємо на велике блюдо з листям салату.
«Трояндочки» з начинкою з фаршу
У давні часи в багатьох країнах картоплю готували тільки королям. У це легко повірити, якщо поглянути на деякі картопляні шедеври кулінарії. Впевнені, що цю страву смакував сам Людовик XVI або пристрасний шанувальник картоплі польський король Август Сильний.
Інгредієнти:
- 400 г фаршу;
- 800 г картоплі;
- 1–2 цибулини;
- 100 г вершкового масла;
- 2 жовтки;
- 100 г сиру;
- приправи — чорний перець, мускатний горіх, сухий часник;
- сіль.
Приготування:
- Чистимо картоплю та варимо в злегка підсоленій воді. Для аромату кладемо лавровий лист.
- Готуємо начинку. Цибулю ріжемо дрібними кубиками, тушкуємо в олії до м’якості. Додаємо до цибулі фарш, солимо та перчимо. Смажимо до готовності м’яса. У нашому рецепті фарш із курки. На бажання можна робити зі свинини або індички: вийде трохи соковитішим.
- Картоплю розминаємо на пюре, додаємо вершкове масло, натертий сир, приправи та жовтки. Ретельно перемішуємо.
- Готове пюре перекладаємо в кондитерський шприц.
- Деко встеляємо папером для випічки та видавлюємо зі шприца картопляні кошики. Спочатку робимо основу, потім всередину кладемо фарш і зверху закриваємо пюре.
- Запікаємо в духовці 10 хвилин за температури 200 градусів у режимі «Гриль». Страва виходить красива та незвичайна.
Картопляна запіканка з капустою
Ніжна запіканка з капустою — чудовий варіант корисного обіду або вечері. Її можна готувати в пісному варіанті або в звичайному, як у нашому рецепті.
Інгредієнти:
- 10 середніх картоплин;
- невеликий качан капусти свіжої білокачанної;
- середня цибулина;
- столова ложка томатної пасти;
- морква;
- 2 столові ложки сметани;
- яйце;
- сіль, чорний перець.
Приготування:
- Картоплю треба відварити та зробити пюре.
- Цибулю ріжемо кубиками, моркву тремо на тертці, капусту шаткуємо.
- Обсмажуємо цибулю з морквою, потім засипаємо капусту та тушкуємо під закритою кришкою 10–15 хвилин. Як тільки капуста буде готова, додаємо томатну пасту, чорний перець і сіль. Томимо ще 5 хвилин.
- У пюре вбиваємо сире яйце та додаємо сметану.
- Форму для запікання змащуємо олією або встеляємо фольгою. Умовно ділимо пюре на дві частини, одну з них одразу викладаємо у форму та розподіляємо рівним шаром по всьому дну. Наступний шар — тушкована капуста. Закриваємо овочі другою частиною пюре та ставимо в розігріту духовку на 20–25 хвилин (200 градусів).
- Подаємо запіканку гарячою як основну другу страву або гарнір до м’яса. На смак можна додавати сир або змащувати верхівку майонезом.
Рагу з кабачків і картоплі
Овочеве рагу — універсальна страва на вечерю чи обід. Воно виходить легким і водночас ситним.
Інгредієнти:
- 5 великих картоплин;
- цибулина;
- великий кабачок;
- 2–3 помідори;
- солодкий перець;
- середня морква;
- часник;
- сіль і перець.
Приготування:
- Овочі миємо, чистимо та готуємо: моркву тремо на тертці, цибулю дрібно ріжемо, картоплю та кабачок нарізаємо кубиками.
- Цибулю з морквою обсмажуємо на олії. Коли овочі стануть м’якими, додаємо кабачок і солодкий перець. Тушкуємо 2–3 хвилини.
- Знімаємо з помідорів шкірку, ріжемо кубиками або тремо на тертці разом із часником, додаємо до овочів.
- У каструлі з товстим дном злегка обсмажуємо картоплю. Кладемо овочі з заправкою, підливаємо трохи води та тушкуємо рагу під закритою кришкою 20 хвилин. Солимо та перчимо на смак. Подаємо із зеленню.