Шкаралупа від крашанок: чому не слід викидати і куди її подіти після Великодня
З неї можна зробити добриво або закопати. Головне, щоб шкарлупу з освячених яєць не осквернили.
На святковий стіл на Великдень ставлять паски, довкола який розкладають яйця-крашанки.
Чому не можна викидати шкаралупу від великодніх яєць.
Яйце, освячене в храмі, асоціюється з принесеною Христом жертвою за все людство.
Тому його шкаралупу, як і інші освячені продукти, не можна викидати у відро для сміття. У такому разі вона змішається з гниллю, пліснявою та іншими відходами. А священики благословляють нову їжу після Великого посту, окроплюючи її святою водою.
Однак, незважаючи на це, продукти все одно не стають святими. І їх можна утилізувати, але особливим способом.
Що робити з яєчною шкаралупою після Великодня?
1 спосіб – закопати в саду, лісі або на городі
Цей спосіб підходить тим людям, які мають приватний будинок чи дачу, а також тим, хто живе неподалік від лісу. Там шкаралупу можна закопати. Головне робити це там, де її не зможуть осквернити люди чи тварини.
2 спосіб – зробити із шкаралупи корисне добриво для кімнатних квітів
Шкаралупу можна подрібнити, змішати із землею, купити вазон та посадити туди кімнатну рослину. Або ж додати шкаралупу у вже наявні горщики з квітами. Таким чином шкаралупа насичуватиме ґрунт корисними речовинами.
Виняток: Якщо на шкаралупі освяченого яйця було зображено Ісуса Христа або Пресвяту Богородицю, то таку шкаралупу не можна викидати. Її краще віднести до храму, де священики утилізують її у правильний спосіб. В крайньому випадку її можна спалити, а попіл закопати у землю.
https://golos.te.ua/sogodni-pravoslavni-viryany-vidznachayut-svitle-hrystove-voskresinnya-velykden/