Родина Петриків із Тернопільщини вирощує інжир, гранат та маракую у власних теплицях

У селі Новий Роговець на Тернопільщині родина Петриків вирощує інжир, гранат, ожину та маракую. Два роки тому вони переїхали сюди та облаштували господарство з трьома теплицями. Подружжя ділиться досвідом садівництва у своєму блозі, а нещодавно розповіло про свою справу кореспондентам Суспільного.
Володимир Петрик перший інжир посадив ще 15 років тому. Та активно займатися вирощуванням екзотичних фруктів почав три роки тому.
“У нашому асортименті зараз є такі культури як інжири — більше 50 сортів у колекції, ожини, чорна малина, класичні малини, маракуя і гранати”, — розповідає Володимир Петрик.
У теплицях родини вирощують 20 сортів ожини. За словами Володимира, переважно це закордонна селекція — США, Англія, Швейцарія, Голландія та Польща.
Кліматичні зміни сприяють тому, що навіть теплолюбні культури поступово адаптуються до українських реалій. Тож у родини є плани розширювати господарство.
“Наступного року висаджуватимемо саджанці жимолості, ірги та ожиномалини”, — ділиться планами садівник.
Одну з теплиць родина облаштувала під землею — заглибили її на 1,8 метра.
“Це дає змогу зимою тримати вищу температуру, ніж на вулиці. Якщо на дворі -10°C, у теплиці може бути -2°C або +1°C”, — пояснює Володимир.
Конструкція дозволяє краще зберігати тепло взимку та захищати рослини від перепадів температури влітку. Загальна площа цієї теплиці — приблизно 100 м².
Господарство розвивалося завдяки ініціативі Володимира Петрика, однак згодом і його дружина Олена захопилася справою.
“Він його дуже хотів, і я прямо закохалася в цей проєкт. Сказала: ‘Мені то подобається, давай це будемо робити'”, — згадує Олена Петрик.
Подружжя веде блог у соцмережах, де ділиться процесом вирощування рослин та облаштуванням будинку.
“Найбільше люди люблять мої емоції. У мене є відео на мільйони переглядів — як ми купили будинок, як переїхали”, — розповідає Олена.
Володимир Петрик зауважує, що інжир плодоносить двічі на рік: перший урожай формується на торішніх пагонах у червні, другий — на цьогорічних у вересні-жовтні.
“Цей інжир посаджений у контейнер об’ємом приблизно 30 літрів. Минулого року у червні саджанець висадили — тепер він має чотири сильні пагони і вже дає урожай”, — каже садівник.
Він додає, що плоди інжиру бувають різних кольорів: шкірка може бути жовта або фіолетова, а м’якоть — червона чи кремова.
За словами Володимира, Тернопільщина має чудовий клімат і родючі землі, які підходять для вирощування екзотичних рослин без великих зусиль.
Читайте також: «Про що мріють горішки?»: жителька Шумщини презентувала книжку.