Рецепт паски, що довго не черствіє
«Бабусина паска» – найсмачніша!
Смачнішої паски, ніж тої, яку пекла бабуся, мабуть, не їв ніхто. Вона здобна, солодка, ароматна, довго не черствіє. Її з’їдали першою, і на сухарі ніколи не залишали!
Інгредієнти:
- 1 л молока
- 150 г дріжджів
- 1 кг цукру
- 300 г масла
- 0,5 п. маргарину
- 10 яєць
- 5 жовтків
- 0,5 ч. ложки солі
- 200 г сметани
- 50 г горілки
- 1 п. ваніліну
- 500 г родзинок (можна на добу залити коньяком)
- Борошна стільки, скільки вбере тісто
Приготування:
Всі продукти звечора внести у кімнату, щоб були теплі. Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути густиною, як на млинці).
Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з 2/3 цукру.
До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Додати горілку і вимішувати 40-60 хв.
Накрити рушником, залишити у теплому місці. Коли збільшиться в об’ємі у 2 рази, додати родзинки (заздалегідь ошпарити, можна замочити на добу у коньяку, відцідити, висушити, перемішати їх із борошном), вимісити.
Коли тісто знову виросте у 2 рази, вимісити його і формувати пасочки. Залишити шматок тіста завбільшки з два кулаки на прикраси. Форми застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см).
Наповнювати форму тістом на 1/3. Коли тісто підросте і заповнить форму на 2/3, зробити прикраси із тіста. Для цього з тіста вибрати родзинки (вони підуть у серединки квіточок). До тіста підсипати трішки борошна і підмісити, щоб було щільніше.
Зробити квіточки (розкотити коло 3 см, надрізати по краях пелюстки, защипнути їх), гілочки (зробити тонкі джгутики тіста, приплюснути їх, зробити надсічки ножем з одного краю або з двох боків). Викласти прикраси, змастити збитим жовтком.
Коли тісто у формах виросте на 3/4 об’єму, поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли.
Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час від часу перекочувати, щоб не відсиріли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.
Виходить 17 пасочок різного розміру.