Рецепт найкращих “Горішків” зі згущеним молоком – “Смачно, як у дитинстві”
Апетитне фiгурне печиво з наповнювачем iз вареного згущеного молока дуже смакує багатьом ласунам. Печиво “Горiшки” зi згущеним молоком – улюбленi солодощi багатьох дiтей. Цi смаколики одна iз небагатьох страв, яка не потребує жодної реклами.
Для начинки зазвичай використовують згущене молоко. Приголомшливе поєднання хрусткого пiсочного печива i вареного згущеного молока робить випiчку неймовiрно смачною. Водночас можливi й iншi цiкавi варiанти наповнення горiшкiв.
Таке печиво пiдiйде не лише до свята, а й просто до хорошого настрою. Спосiб приготування цих ласощiв нескладний, але потрiбнi спецiальнi формочки для випiчки “шкарлупок”.
Горiшки зi згущеним молоком:
- Борошно – 3 ст. з гiркою
- Яйця курячi – 2 штуки
- Маргарин – 200 г
- Цукор – 0,5 ст.
- Сода – 1/4 ч.л.
- Сiль – 1/3 ч.л.
- Оцет – 1 ч.л.
- Ванiльний цукор – за смаком
- Варене згущене молоко – 1-1,5 банки
Яйця розтерти з цукром. Яєчно-цукрова маса повинна побiлiти й збiльшитися в обсязi приблизно у два рази.
Розтопимо пачку маргарину (замiсть маргарину можна використовувати вершкове масло). Розтоплений маргарин злегка остудити i додати в яєчну масу.
Вiдмiряємо соду й акуратно крапнемо на неї оцет (можна замiнити лимонним соком). Додаємо сiль на кiнчику ножа.
Просiваємо борошно й додамо його до маси. Замiшуємо гладке тiсто. Вимiшувати треба доти, поки тiсто не перестане липнути до рук. Якщо борошна буде недостатньо, можна пiдсипати ще трохи, але так, щоб тiсто не було занадто крутим.
Готовому тiсту треба обов’язково дати вiдпочити 30 хвилин при кiмнатнiй температурi, залишивши в мисцi й закривши харчовою плiвкою, щоб не пiдсихало.
Нагрiваємо форму для горiшкiв. В електричнiй запалюється iндикатор, що горiшниця розiгрiлася, i її можна використовувати. Якщо горiшниця звичайна чавунна, то добре прогрiваємо її на вогнi з обох бокiв. Змащувати форму додатково маслом немає необхiдностi, адже в тiстi й так достатньо жиру.
У кожну половинку накладаємо тiсто, заповнюючи поглиблення на двi третини обсягу. Пiсля наповнення форму треба щiльно притиснути, щоб тiсто рiвномiрно розподiлилося. Те, що виступило за краї, краще вiдразу видалити за допомогою ножа.
Печемо з кожного боку по 4-5 хвилин. Перевертаємо на iнший бiк. Пiд час випiкання треба розкривати форму, перевiряючи, щоб горiшки не пiдгорiли. Половинки повиннi вийти золотистими, не блiдими й не пересмаженими.
Готову випiчку треба викласти з форми на дерев’яну дошку й дати охолонути. Потiм акуратно обламати зайвi краї, який виступили за краї форми.
За бажанням усередину горiшка можна покласти справжнiй горiшок (шматочок, адже цiлий не помiщається). Можна взяти як волоськi горiхи, так i мигдаль або лiсовий горiх.
У пiдготовленi половинки накладаємо варене згущене молоко. I складаємо горiшки. Даємо їм кiлька годин постояти, щоб згущене молоко просочило i пом’якшило досить щiльне тiсто.