Незряча тернополянка пече ласощі, які не шкодять здоров’ю і заряджають радістю
Олена Єднак — весела, щира і комунікабельна співрозмовниця. Молода жінка має багато захоплень: цікавиться літературою, плекає вазони і любить готувати смаколики.
Нещодавно Олена розмістила у мережі оголошення з пропозицією пекти солодощі на замовлення для охочих тернополян. Лише попросила врахувати певні нюанси з доставкою і оздобленням кулінарних виробів, бо незряча.
«Готую смакоту вже кілька років. Як кожна господиня, починала з опанування найпростіших рецептів, з якими зі мною ділилася свекруха. Згодом перейшла до тих, які потребували більше зусиль та майстерності. Тепер майстерність розвиваю завдяки відеоурокам в Інтернеті», — каже Олена.
Моя героїня з любов’ю до справи випікає медівники, кекси, торти, шарлотки, пироги, печиво, мафіни. Береться і за створення тортів, хоча з останніми треба попередньо напрактикуватися. Так, нещодавно для донечки друга приготувала на іменини «Наполеон». Зізнається: щоб наловчитися, трохи поекспериментувала.
Олена розповідає, що на смачне хобі її наштовхнула телепередача. З однієї з програм жінка дізналася про шкоду трансжирів. Вони згубно впливають на здоров’я людей, збільшують рівень холестерину в організмі, провокують атеросклероз судин і недуги серця. На жаль, трансжири «ховаються» в багатьох продуктах, при приготуванні яких виробники економлять: використовують маргарин, спред, гідрогенізовані жири тощо. Отож ця сповільнена харчова «бомба» може критися в багатьох продуктах: морозиві, булочках, фаст-фуді, напівфабрикатах.
Аби убезпечити себе і рідних від небезпеки, Олена вирішила мінімізувати споживання магазинних харчів й більше надавати перевагу їжі домашнього приготування. Так почала зростати її колекція рецептів особливих смаколиків. Зізнається, що якось навіть спробувала приготувати морозиво. І його смак був надзвичайним у порівнянні навіть з найдорожчим брикетом із супермаркету.
Ще однією причиною частіше ставати до духовки для моєї співбесідниці стали гастрономічні уподобання чоловіка Романа. Він полюбляє солодке і навіть чашечки кави не може випити без десерту.
«Роман — найперший дегустатор моїх кулінарних експериментів. Залюбки вгощаю ласощами також рідних, і друзів. Часто смакує випічкою мій брат з дружиною і чотирма племінниками, — усміхається Олена. — А пекти на замовлення вирішила, щоб здійснити давню мрію. Хочу у майбутньому відкрити маленьку кав’ярню чи кондитерську. Тоді зможу дарувати хороший настрій багатьом тернополянам. Адже науково доведено, що солодощі сприяють виробленню гормону щастя — серотоніну. Тож вважаю, що ласощі — це радість. А якщо вони ще й виготовлені з натуральних складників, то й поготів».
Очевидно, у цьому закладі Олена готуватиме і корисні та вегетаріанські смаколики, бо вже зараз має у цій справі чимало досвіду. Наприклад, прихильникам здорового способу життя і дівчатам на дієті припаде до вподоби печиво на основі фруктового пюре — бананового, морквяного, яблучного, гарбузового. У такий спосіб кондитери замінюють у випічці калорійне масло. А замість яєць у вегетаріанські солодощі прийнято додавати сметану, сир чи йогурт.
З улюблених переписів Олени — і рецепт вівсяного печива, «їжачків». У його склад входять вівсяні пластівці у поєднанні з вершковим маслом, волоськими горішками та насінням соняшника. Тож такою поживною і хрумкою смакотою можна як снідати, так і перекушувати.
Окрім захоплення кулінарією, Олена полюбляє читати книжки. Каже, завантажує багато жанрів озвученої літератури, проте вже багато років її улюбленим письменником залишається Стівен Кінг. Щодня не забуває приділити час і міні-оранжереї на підвіконнях, де зокрема квітне майже десяток примхливих орхідей. Видно в Олени навдивовижу легкі руки — і до вибагливих квітів, і до втілення корисних ласощів.
Фото з архіву Олени ЄДНАК.