Який хліб їсти корисно розповіли жителям Тернопілля
Питання якості такого пекарського виробу як хліб цікавить багатьох жителів краю, як і українців загалом. Який хліб їсти корисніше – чорний чи білий, а може його взагалі їсти не варто? Таким же питання задалися і медики Тернопільського обласного лабораторного центру і вирішили поділитися знаннями із жителями Тернопілля.
Білий, сірий, чорний, «Бородинський», «Ризький», висівковий, соєвий, безглютеновий, чіабатта – проблема вибору у супермаркеті із якою стикаємося ми всі. Так все-таки: чим шкідливий хліб і чому від нього в окремих випадках потрібно відмовлятися?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому так важливо добре висипатись пояснили тернопільські медики
Все досить просто: хліб – калорійна їжа, у білому борошні вищих сортів після перемолу не залишається білків, вітамінів і мінералів. Позначення «вищий сорт» борошна вводить в оману, але це не характеристика якості борошна, а спосіб його обробки. При виробництві борошна вищого сорту харчові волокна повністю перемелюють. Такий хліб завдяки високому вмісту вуглеводів дає відчуття швидкого насичення, але уповільнює процеси травлення всередині організму. Хоч з хлібом і смачніше, але не рекомендується його їсти безпосередньо під час обіду.
Найменш корисний хліб
Середня калорійність хліба в залежності від різних видів – від 200 до 300 калорій в 100 г. Майже в півтора рази збільшується калорійність шматочка хліба, якщо в ньому містяться насіння, горіхи, сухофрукти.
Найкалорійнішим і найменш корисним вважають білий пшеничний хліб.
Корисних властивостей цього виробу також багато. Тому так просто відмовлятись від нього теж не слід.
Якщо ви не знаєте, чи шкідливий хліб, уважно прочитайте склад на етикетці. Перелік інгредієнтів в «хорошому» хлібі недовгий – це борошно, рослинні олії, молоко, вода, яйця, дріжджі, натуральні добавки (спеції, горіхи, насіння, шматочки фруктів). Також до складу хліба входять хлібопекарські добавки, які є допоміжними засобами для пишності, пружності тіста і збільшення терміну придатності. Сумлінні виробники вказують їх у складі, інші замовчують.
«Чорний» хліб
Вибираючи, який хліб корисніший, сірий або чорний, ви віддаєте перевагу одному і тому ж сорту хліба з пшеничного і житнього борошна, які змішані в різних пропорціях. Для отримання сірого хліба співвідношення пшеничного і житнього борошна 1:2, в чорному – 1:3. На відміну від білого хліба, чорний містить в собі ряд корисних амінокислот і клітковину, яка корисна для роботи шлунково-кишкового тракту. Житній сірий і чорний хліб краще вживати при різних порушеннях ендокринної системи, цукровому діабеті. Через тривале засвоювання організмом житній хліб не рекомендується при різноманітних інфекціях, розладах шлунку і кишечника, печії, гастритах і виразках. У цих випадках слід замінити сірий і чорний хліб на підсушений або білий, бажано на бездріжджовий основі.
«Найкорисніший хліб»
Майже весь хліб печуть з додаванням дріжджів, які викликають набухання тіста. Утворення великої кількості порожнин з вуглекислим газом може призводити до метеоризму в кишечнику. Бездріжджовий хліб таких явищ не викликає, тому і гордо носить звання «найкорисніший хліб». Щільний хлібний м’якуш з дріжджового тіста сприяє більш активній роботі кишечника.
Цільнозерновий хліб
Сучасний цільнозерновий хліб ближче всіх до історичних попередників. Згодом технологія його виготовлення не сильно змінилася. Відмінність цільнозернового хліба від пшеничного і навіть грубого помелу у тому, що для отримання борошна подрібнені зерна не просіюють. Весь вихідний матеріал після перемолу зерен йде у тісто. Тому у хлібі ви можете виявити частинки до півтора міліметра. У складі звичайного хліба крупиці діаметром понад 0,05 мм не повинні бути присутніми.
Цільнозерновий хліб, на відміну від білого пшеничного, включає у себе всі компоненти зерна і забезпечує організм вітамінами, амінокислотами і ферментами з оболонкою. Його печуть з борошна вищого ґатунку з додаванням 25% висівок. Цей хліб краще засвоюється, активізує роботу кишечника і не порушує обмін речовин.
Хліб з висівками
Хліб з висівками містить вітаміни, білки, жири, вуглеводи, клітковину, моно- і дисахариди, насичені жирні кислоти. Висівки багаті клітковиною, яка адсорбує і виводить токсини, уповільнює засвоєння вуглеводів. В результаті нормалізується рівень інсуліну і глюкози в крові.
Під час проведення розвантажувальних днів рекомендується вживання хліба з висівками, який дарує відчуття насичення і надовго знижує апетит. Висока концентрація вітамінів В6, В12 і цинку покращують діяльність нервової системи. Якщо відчуваєте тривогу і стрес, то краще влаштувати невеликий перекус: випити чашку гарячого чаю з тостом з хліба з висівками.