На Тернопільщині працює екоферма з понад 60 видами рослин

У селі Потутори Бережанської громади на Тернопільщині працює екоферма, де вирощують понад 60 видів рослин для чаїв і спецій. Органічне виробництво створила 13 років тому швейцарка Христина Лібергер. Сьогодні на ділянці площею пів гектара трудяться четверо жінок, розповідає Суспільне Тернопіль.
Працівниця екоферми Уляна Гладка розповіла, що всі роботи тут виконують вручну:
«В нас органічне виробництво, ручна робота. Обробляємо город вручну, збираємо вручну. Вирощуємо багато квітів для чаїв. Наприклад, календула, волошка. Рослини є такі, що всім відомі. Це петрушка, цибуля, кріп. Також вирощуємо шавлію, орегано, майоран, базилік, який використовується і для спецій, і для чаїв. Ехінацея – це взагалі дуже корисна рослина. Мальви – збираються листочки, сушаться, використовуються для чаїв, воно гарно виглядає і робить чай магічним. Змінюється колір».
Серед рослин – як поширені городні культури, так і лікарські та декоративні трави.
Христина Лібергер розпочала справу на п’яти сотках землі. Підприємець Іван Бойко згадує:
«Тут Крістіна на п’яти сотках почала вирощувати трави. Потім найняла одну, жіночку, потім двох. Потім сталося так, що ми тісно кооперуємося. В одному комплексі – і фермерське господарство, і чаї з Потутор».
Зібрані трави сушать у спеціально облаштованому приміщенні. З них виготовляють 11 видів чаїв і 5 сумішей спецій. Продукцію презентували на міжнародних виставках, зокрема у Німеччині. Там показували чай «Велике небо України», який з’явився у 2022 році. За словами Уляни Гладкої, він містить пелюстки волошки, соняшника, первоцвіту, бузини, м’яти й меліси:
«Він водночас такий спокійний і рівний. Він дуже сподобався багатьом людям».
Продукцію реалізують також на українському ринку. Її закуповують супермаркети та заклади харчування.
«Стараємося для України, щоби ми також вживали смачну корисну їжу. Тому, що органічне – це, звичайно, корисне, а трави – ще корисніше», – зазначила Уляна Гладка.
За її словами, за минулий рік виробництво зросло вдвічі. У середньому за сезон екоферма заготовляє і реалізує 24 тисячі упаковок чаїв і спецій.
Читайте також: У Шумській громаді відкрили нову птахоферму.