Майже 60 дітей постраждали торік на Тернопіллі від кишкових інфекцій
У 2018 році на Тернопіллі зареєстрували 5 спалахів кишкових інфекцій, від яких постраждали 65 людей – 57 з яких діти.
Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області.
Із 5-ти спалахів – 4 спалахи сальмонельозу й 1 норовірусної інфекції; 4 пов’язані з дошкільними навчальними закладами і 1 з закладом громадського харчування, а саме:
1. Спалах «Сальмонельозу» в дитячому садку – ясла «Калинонька» у Збаражі, захворіло 27 осіб, в т.ч. 23 дітей і 4 дорослих (3 працівники ДНЗ).
Джерело збудника інфекції – інфіковані сальмонелою курячі яйця невідомого походження. Фактор передачі – «омлет»приготовлений з використанням інфікованих яєць.
2. Спалах «Норовірусноїінфекції» у Микулинецькому ясла-садку «Веселка» Теребовлянського району з кількістю захворілих 12 дітей (з однієї групи).
Зараження відбулося одномоментно контактно-побутовим шляхом, під час проведення відкритого уроку за участю батьків та родичів, серед яких наймовірніше був хворий чи носій інфекції.
3. Спалах «Сальмонельозу», пов’язаний із закладом громадського харчування «Ресторація MISTO» у Борщеві. Захворіло 10 осіб, з них – 6 дітей.
Фактором передачі послужило інфіковане куряче м’ясо, з якого готувалися страви (за результатами лабораторних досліджень Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗУкраїни» у взірцях відварного порізаного курячого м’яса виділена сальмонела).
4. Спалах «Сальмонельозу» в навчально-виховному комплексі «Гаївська ЗОШ I-II ст. – ДНЗ» Кременецького району з кількістю захворілих 10 дітей(з однієї групи).
Джерелом інфекції, найімовірніше, стала помічник вихователя (носій інфекції) закладу, у якої виділили збудник сальмонельозу. Фактором передачі послужили інфіковані сальмонелою готові страви.
5. Спалах «Сальмонельозу та ГКІ» серед дітей, які відвідують ДНЗ №14м. Тернопіль. Захворіло 6дітей з різних груп. Ймовірно, що сальмонельоз у ДНЗ був занесений хворою дитиною (випадок захворювання не був зареєстрований у медичному закладі, батьки за медичною допомогою не зверталися), відтак захворювання поширилось серед дітей контактно-побутовим шляхом.
В усіх випадках причиною спалахів послужили грубі порушення вимог чинного санітарного законодавства, зокрема: порушення технології приготування страв, недотримання погоджених перспективних меню, використання немаркованих курячих яєць невідомого походження, відсутні умови для миття і обробки курячих яєць, формальне ведення документації особливо з організації харчування, відсутність дезинфікуючих засобів, неправильне їх використання та інші.