Кількість отруєнь грибами на Тернопільщині значно зросла цього року, кажуть епідеміологи
Кількість людей, які вже отруїлися грибами непокоїть працівників Санепідемслужби у Тернопільській області. Адже цього року нарахували 30 випадків такого отруєння. Окрім того, одна дитина померла.
Нагадаємо, трагічний випадок стався у Теребовлянському районі. Дитина з’їла гриби, серед яких була смертельно отруйна бліда поганка.
Епідеміологи стверджують, у 2018-му отруєнь грибами значно більше, ніж у минулі сезони. Частина потерпілих потрапили до реанімаційного відділення. Зважаючи на ситуацію, лікарі вкотре закликають не вживати гриби, які викликають підозру, а також не забувати правильно їх готувати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аж 3 гектари дубів висадили лісівники у Кременецькому лісі
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами фахівці обласного лабораторного центру рекомендують:
– відправляючись за грибами вперше, краще все-таки скласти компанію досвідченим грибникам;
– кладіть в кошик тільки ті гриби, в яких ви абсолютно упевнені – ця прописна істина збереже вам здоров’я, а іноді і життя;
– збирайте гриби вранці. В цей час доби вони свіжі, міцні і краще зберігаються;
– не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що при вживанні їх в їжу може завдати шкоди вашому здоров’ю;
– не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи;
– для збору грибів не можна використовувати тару непроникну для повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів – плетений кошик;
-не вживайте грибів в сирому вигляді;
– після повернення додому, обробіть свій збір грибів негайно. Інакше на ранок доведеться викинути велику частину;
– перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
– страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід їх готувати і зберігати в металевому посуді;
– деякі види грибів несумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції;
– не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, та не рекомендуємо вживати їх людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту і особам похилого віку.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.