Фермери заговорили про стрімке здорожчання цін на м’ясо
В Україні найближчим часом можуть підняти ціни на м’ясо та м’ясну продукцію. Тенденція до зростання є, які причини. Однак продавці запевняють, що поки намагаються стримувати ціни.
Уже найближчим часом ціни на м’ясо в Україні можуть потроху піти вгору, кажуть економісти. Серед причин, зокрема, зростання вартості кормів для тварин, енергоносіїв та підвищення податків, пише ТСН.
Фермер Сергій Голембівський, який тримає під Києвом є зо три сотні корів, займається вирощуванням помісі елітних м’ясних порід вже 5 років. Чоловік каже, м’яса не продає. Уже відгодованих тварин експортують переважно до країн Близького Сходу та Африки. Через здорожчання, зокрема кормів та енергоносіїв, ціни на худобу протягом року вже довелося підняти.
– Ціна такого кросу в межах 100 грн/кг сьогодні, жива вага. Комбікорм зріс на 15% і це дуже суттєво. І наші витрати на енергетику теж підвищилися, — зазначає Сергій Голембівський.
Тому на 17% збільшилася собівартість. І це Сергій не рахує податкові нововведення — зокрема підвищення ставки військового збору від 1,5 до 5 процентів.
На ринку історія не краща
На одному зі столичних ринків також уже обговорюють здорожчання. Продавці кажуть, аби не втратити клієнтів, ціни стримують, однак визнають, що переписувати цінники доведеться.
Погляд зі сторони
– Загалом курятина вона мабуть зросте несуттєво – це десь ріст буде в межах 5-8% найближчий місяць-два. Свинина може зрости десь на 10-15%. А щодо яловичини, я думаю, що більше 8% не піде, – коментує аналітик Максим Гопка.
– У нас з вами 2022 року — 25% реальних доходів населення, за 23-24 роки ми не набагато наростили. І якщо ми рахуємо контрольні цифри 2025 року, тих, що лягли в проєкт бюджету, у нас заморожуються соціальні стандарти за умови інфляції в 10%, — каже Олег Пендзин.
Тож існує ймовірність, що надто радикально підприємці ціни піднімати не ризикнуть, адже через війну кількість населення в Україні зменшилася, як і його реальні доходи.