Дев’ять порад для здоров’я серця від тернопільських лікарів
Лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб розповіли, що серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності у світі. В Україні вони є причиною понад половини – 67% – усіх смертей. За даними Світового банку, кожен третій українець у віці від 18 до 65 має підвищений кров’яний тиск, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань. Зростає захворюваність на гіпертонію серед молодих чоловіків – на неї страждає кожен п’ятий українець у віці від 18 до 24.
Медики виокремили 9 основних рекомендацій, щоб зберегти здоров’я серця:
- Найперше треба кинути курити, якщо ви все ще це робите. Куріння є однією із головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Через рік без куріння ризик серцевого нападу знижується вдвічі.
- Фізична активність може знизити ризик розвитку захворювань серця. Це ефективний спосіб підняти настрій та уникнути наслідків стресу.
- Стежте за вагою, адже надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Вживайте здорову і збалансовану їжу. Обирайте овочі, фрукти. Жирів і цукру уникайте.
- Їжте більше клітковини – принаймні 30 грам над день. Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна, фрукти та овочі.
- Скоротіть об’єм насичених жирів у раціоні. Коли ви вживаєте забагато їжі з високим вмістом насичених жирів, може підвищитися рівень холестерину у крові. Віддавайте перевагу нежирному м’ясу та продуктам з низьким вмістом жирів.
- Вживайте менше солі. Остерігайтеся готових продуктів з високим вмістом солі. Рекомендована щоденна норма 5 г. солі – це близько однієї чайної ложки.
- Їжте рибу хоча б двічі на тиждень, у тому числі порцію жирної риби, вона є потужним джерелом омега-3 жирних кислот, вони захищають від проблем з серцем.
- Обмежте вживання алкоголю. Він калорійний і його надмірне вживання збільшує ризики серцево-судинних захворювань.
- Читайте етикетки на продуктах: перевіряйте їхню калорійність, жирність, вміст солі та цукру.
Раніше ми писали про поради тернопільських лікарів щодо харчування взимку.