Чи зможуть тернополяни дозволити собі кутю з «родзинкою»?
6 січня тернополяни святкуватимуть Святий вечір, в який на столі традиційно має бути 12 пісних страв. «Терен» дізнався, у скільки обійдеться тернополянам приготування найголовнішої страви –куті.
Тернополяни зазвичай готують головну святкову страву з пшеничної крупи, рідше – з перловки або рису. Традиційну кутю готують з пшеничної крупи, маку, волоських горіхів та меду. Кожен з цих продуктів має святкові символи. Наприклад, зерно є символом воскреслого життя, мед – символ достатку та здоров’я в оселі, а мак – достаток у родині.
Порахуємо, у скільки тернополянам обійдеться найголовніша страва Святого вечора. На місцевому ринку пшенична крупа вартує 17 гривень за кілограм, півлітри горіхів обійдуться в середньому 30 гривень, склянка маку – 30 гривень, а за півлітри меду доведеться викласти 40 гривень.
Якщо ж захочеться куті з «родзинкою», можна додати різні сухофрукти. Наприклад, за 100 грам кураги тернополянам доведеться заплатити 17 гривень, а за 100 грам родзинок – в середньому 18 грн.
Тернополяни вірять, що чим багатший буде стіл на свята, тим заможніший буде рік.