Чому не варто заварювати чай у пакетиках: результати дослідження вчених
Вчені з Канади розкрили потенційну загрозу від вживання чаю у пакетиках. Згідно з повідомленням видання Science Alert, їх дослідження показало, що заварювання такого чаю може призводити до виділення у рідину мільярдів мікрочасток пластику.
Автори дослідження, учені з Університету Макгілла, зауважують, що багато виробників пакетів для чаю перейшли з паперу на пластик. Пластикові пакети мають міцну сітчасту структуру, що забезпечує їхню витривалість. Однак експеримент вчених виявив, що після п’ятихвилинного занурення пакетика у гарячу воду він перетворюється на джерело потенційно небезпечних мікрочасток.
«Нагрівання пластикових чайних пакетиків до 95 градусів Цельсія призводить до випуску мільярдів частинок пластику. Це може завдати серйозної шкоди здоров’ю», – констатували вчені з Університету Макгілла.
Повідомляється, що дослідники поміщали у воду бліх, в яких через деякий час вони виявляли пластик. Як синтетичні частинки можуть впливати на організм людини, повідомляло видання Scientific American: за його даними такі частинки здатні викликати пошкодження внутрішніх органів.
Крім того, частинки виділяють хімічні речовини, в число яких входять пестициди, небезпечні для бур’янів і садових шкідників субстанції. При їх попаданні в організм людини може почати руйнуватися печінка.
Дієтолог Олена Соломатіна зазначила в інтерв’ю виданню «Вечірня Москва», що, в чайних пакетиках можуть виявитися навіть солі важких металів. Серед групи ризику знаходяться діти, літні люди, а також люди, які страждають хронічними захворюваннями.
Особливо небезпечні добавки в чайних пакетиках у вигляді пластику або інших хімічних речовин людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями, проблемами органів травлення і виведення, сказала фахівець. Негативний вплив цих речовин може торкнутися шлунково-кишкового тракту, нирки, печінку і підшлункову.