Бліда поганка стала причиною смерті 11-річної школярки на Теребовлянщині, повідомили медики
Отруєння грибами відносяться до найскладніших, які важко піддаються лікуванню.
За минулий тиждень, медики отримали 16 термінових повідомлень про хворих з діагнозом «отруєння грибами». За результатами проведених розслідувань за первинними терміновими повідомленнями випадків отруєнь грибами встановлено, що серед постраждалих переважають люди похилого віку, діти або ж особи із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
В області на сьогодні вже підтвердили і зареєстровано 8 випадків отруєння грибами, зокрема, 5 осіб у Тернополі і по 1 особі в Ланівецькому, Підволочиському і Теребовлянському районах. Серед потерпілих 4 дітей, з них 1 дитина 11 років померла. Цей трагічний випадок стався в Теребовлянському районі. Отруєння сталось внаслідок вживання грибів, серед яких була смертельно отруйна бліда поганка.
В інших випадках вживання грибів могли спричинити загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Серед грибів, які вживали потерпілі особи були страви з різних грибів, а саме: сироїжки, рижики, підосиновики, маслюки та інші.
Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, придбання їх, зокрема, на стихійних ринках, застосування народних методів визначення отруйності грибів, а також невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів. Слід дотримуватись обов’язкового правила – ніколи не вживати в їжу невідомі гриби, що може призвести до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.
Чому можна отруїтися грибами? При вживанні грибів може виникнути декілька принципово різних патологічних станів:
– отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — бліда поганка та деякими видами мухоморів;
– отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини;
– отруєння грибами, які ростуть у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і, в силу високої адсорбційної активності, їх накопичують;
– харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму;
– загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба).
До речі, найпоширеніший отруйний гриб в нашій області – це бліда поганка (капелюшок діаметром до 10 см, шовковиста, від сіро-білого до блідо-зеленого і оливкового кольору), яку часто приймають за зелену сироїжку. На відміну від сироїжки, на ножці внизу у неї є потовщення. Тому, всі гриби потрібно збирати з ножками. Сироїжки відносяться до умовно – їстівних грибів, особливо це стосується блідо – рожевих, зелених сироїжок. Бліда поганка настільки отруйний гриб, що якщо ви потримали його в руках, а після немає можливості помити їх, то ні в якому разі не можна торкатись ними до рота, носа, очей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 24 гектари державної землі «приватизували» підприємці на Бережанщині
Підступність токсинів блідої поганки у тому, що отрута потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Основною причиною смертних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади. Останній летальний випадок від отруєння блідою поганкою був зареєстрований у Кременецькому районі (дитина 12,5 р.).
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:
– відправляючись за грибами вперше, краще все-таки скласти компанію досвідченим грибникам;
– кладіть в кошик тільки ті гриби, в яких ви абсолютно упевнені – ця прописна істина збереже вам здоров’я, а іноді і життя;
– збирайте гриби вранці. В цей час доби вони свіжі, міцні і краще зберігаються;
– не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що при вживанні їх в їжу може завдати шкоди вашому здоров’ю;
– не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи;
– для збору грибів не можна використовувати тару непроникну для повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів – плетений кошик;
-не вживайте грибів в сирому вигляді;
– після повернення додому, обробіть свій збір грибів негайно. Інакше на ранок доведеться викинути велику частину;
– перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
– страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід їх готувати і зберігати в металевому посуді;
– деякі види грибів несумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції;
– не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, та не рекомендуємо вживати їх людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту і особам похилого віку.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Бережіть себе!