Тернопільські лікарі розповіли, яка їжа покращує роботу мозку

Що важливо для доброї роботи мозку? Важливо споживати достатньо білків. А ще мозок для ефективної роботи потребує відпочинку і повноцінного харчування, – розповіли фахівці Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб.
Лікарі розповіли, які продукти життєво необхідні для роботи мозку:
«Найперше це жирна морська риба, вона містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Із цих кислот в організмі виробляється мієлін, що є ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Також мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.
Волоські горіхи – чудове джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну – гормону щастя, а це допомагає протистояти депресії і виникає бажання братися за розумову роботу. 3–5 волоських горіхів у день буде цілком достатньо для здоров’я мозку», – зазначають медики.
Також, аби мозок працював навідмінно, радять їсти чорницю, адже вона є джерелом антиоксидантів, які дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять. Крім того, треба вживати какао. Це джерело антиоксиданту флаванол, який покращує кровообіг мозку і захищає його від окислювальних процесів, що призводять наприклад до хвороби Альцгеймера. Шлколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за гарний настрій.
«Рекомендуємо вживати женьшень. Для активізації мозкової діяльності достатньо пари крапель настоянки женьшеню на склянку води. Яйця – джерело якісного білка, жирів і вітамінів. У яйцях є багато холіну, який допомагає зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин. Броколі – це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. У броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська», – кажуть лікарі.
Фахівці Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб. Рекомендують для хорошої роботи мозку їсти яблука, у них є майже всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці.
«Корисно для мозку їсти сочевицю, бо це джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму і підвищується швидкість мислення. І важливо їсти хліб з борошна грубого помелу. Це це «повільні» вуглеводи. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого ґатунку та здоби, у кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися», – кажуть медики.
Раніше ми писали про те, що рекомендують лікарі, аби уникнути ожиріння.